Tanssinopettajat lakossa – entä itämaisen tanssin kentällä?

Ìshtarin blogi herää pitkän hiljaisen kauden jälkeen ajankohtaisella aiheella: tanssinopettajat ovat tänään lakossa.

Suomen Tanssitaiteilijain Liitto (STTL) on julistanut tanssinopettajien työehtosopimuksen alaiset työt lakkoon. STTL kuuluu Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:hyn (Teme), joka on av-alan, elokuvan, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattijärjestö.

STTL:n lakon alaista työtä on kaikki tanssinopettajan työehtosopimuksessa mainittu työ, joka kuuluu tanssinopettajan työvelvoitteeseen. Tiedotteessaan STTL muistuttaa, että työt ja työtehtävät ovat lakossa, eivät vain STTL:n jäsenet. Tiedotteen mukaan lakko koskee myös niitä, jotka eivät kuulu liittoon, ja myös liittoon kuulumattomille maksetaan lakkoavustus.

Lakko ei kuitenkaan koske kaikkea tanssinopetusta: sen ulkopuolelle jäävät muun muassa sirkuskoulut, kansalais- ja työväenopistot, ammattikorkeakoulut, yleinen koululaitos (lukio ja peruskoulu), tanssiurheiluseurat sekä useimmat musiikkioppilaitokset ja liikuntakeskukset.

Koska neuvottelut eivät lakkovaroituksesta huolimatta edenneet toivotulla tavalla, STTL ilmoitti 25.4., että lakko laajenee keskiviikon 2.5. jälkeen seuraavasti: lakko alkaa jälleen torstaina 10.5. kello 7 ja jatkuu lauantaihin 12.5. kello 22:een. Lakkoa jatketaan myös maanantaista 14.5. kello 7:stä tiistaihin 15.5. klo 22:een.

Lakko ja itämainen tanssi?

Ishtar kysyy: näkyykö tanssinopettajien lakko itämaisen tanssin kentällä? Kerro, vaikuttaako tanssinopettajien lakko sinun itämaisen tanssin harrastukseesi tai työhösi itämaisen tanssin parissa?

Ishtarin numero 3/2012 on juuri työn alla, ja toimitus raportoi tässä numerossa tanssinopettajien lakosta. Kommentoi alle tai lähetä viestisi suoraan toimitukseen. Kommentteja ja viestejä voidaan käyttää jutun materiaalina.

Päivitysprojekteja, uudistusurakoita

Alkusyksyn puhkuin päivityksiä ja uurastin uudistuksia. Elokuulla sain valmiiksi oman tanssitoimintani verkkosivuston uudistuksen (kiinnostuneet vilkaiskoot osoitetta studio.inkavilen.fi), siitä jatkoin päivittämään 7HT:n ylläpitämiä listoja, ja lopuksi valmistelin lähes koko 7HT:n sivuston muiden päivitettäväksi. Nyt vastuullani ovat enää Ishtarin sivuston sekä itamainentanssi.fi-sivuston päivitykset.

Suurpäivitys listoille

Alkusyksystä iso luuta pyyhki 7HT:n ylläpitämissä opettaja-ja yhdistyslistoissa. Monien opettajien ja yhdistysten tiedot olivat päässeet vanhentumaan, joten suursiivouksessa lähetettiin kaikille listoilla oleville päivityspyyntö. Ne tahot, joiden nykyisiä tietoja ei saatu vahvistettua, poistettiin listoilta.

Päivitin opettaja- ja yhdistyslistoja alkusyksystä viimeisen kerran. Listojen päivitys siirtyi uusille urakoitsijoille. Siksi oli mukava suorittaa syyssiivous: sain luovuttaa eteenpäin ylläpidettäväksi siistityt ja putsatut listat.

Jatkossa listapäivitykset lähetetään osoitteeseen listat(at)7ht.fi.

Tapahtumakalenterikokeilu

Aikoinaan kirjoittelin tänne blogiin näkösälle joka viikon tanssitapahtumia Ishtarin tapahtumakalenterista. Homma kävi kuitenkin liian raskaaksi, joten luovuin siitä.

Ishtarissa julkaistava tapahtumakalenteri on mainio läpileikkaus siihen, mitä Suomessa itämaisen tanssin saralla tapahtuu. Tapahtumakalenteria emme ryhdy sellaisenaan verkossa julkaisemaan, mutta kokeilemme nyt ainakin loppuvuoden, miten toimisi se, jos Ishtarin tapahtumakalenterista julkaistaisiin verkossa seuraavan kahden viikon tapahtumat. Samat tapahtumat julkaistaan myös painetun Ishtarin tapahtumakalenterissa.

Verkkoversioon tehdään päivityksiä painetun lehden julkaisuajankohtien välissäkin kerran viikossa, ainakin näin alkuun.

Jatkossa siis Suomen itämaisen tanssin tapahtumien kooste kahden viikon ajalta myös verkossa osoitteessa ishtar.7ht.fi/tapahtumakalenteri.

Vuoden viimeinen Ishtar

Tällä viikolla 7HT:n jäsenet löytävät postilaatikosta uuden Ishtarin. Vuodenkierto on kääntynyt siihen vaiheeseen, että ilmestymässä on vuoden 2010 viimeinen Ishtar, järjestysnumeroltaan 5/2010.

Seuraavaksi katseet luodaan ensi vuoden ykkösnumeroon, joka ilmestyy vuodenvaihteessa. Juttuaineistoja ja mainosvarauksia otetaan vastaan 24.11. saakka. Myös kestomainostila koko vuosikertaan varataan 24.11. mennessä.

Takaisin blogin tahtiin

Hektinen alkusyksy alkaa tasaantua vauhdikkaaksi talveksi, ainakin omassa kalenterissani. Tasaantuminen toivottavasti näkyy myös täällä blogissa – tavoitteena on palata takaisin säännölliseen bloggaustahtiin, josko julkaisupäivä todennäköisesti nitkahtaa keskiviikolle.

Tanssillista syyslomaa teille, jotka sitä tällä viikolla vietätte!

Kuntoilukaverisi verkossa

Syksy ja arki – tervetuloa! Tervetuloa myös säännöllinen rytmi, ohjattu liikunta ja tanssitunnit. Odotettavissa syksyn mittaan: lusmuilua, laistamista ja sohvalle jämähtämistä. Laatuaika liikunnan parissa saattaa muuttua laatuajaksi suklaalevyn kanssa.

Pitkään vakiintuneissa tanssiryhmissäni käyneet sanovat, että osa tanssin viehätystä on mukavassa ryhmässä, jossa on kiva tanssia. Ryhmä tsemppaa treenaamaan. Aina omista liikuntaryhmistä ei löydy sitä omaa tsemppiporukkaa, ja kaikilla ei naapurissa asu sitä lenkkikaveria, jolle ei kehtaa sanoa, että en minä tänään jaksa lähteä asvalttia tallaamaan. Sitä paitsi eihän sitä aikaa jää liikunnalle, kun pitäisi auttaa lapsia koulutehtävissä ja pestä pyykit ja siivota vaatehuone ja oikeastaan perintöhopeatkin pitäisi saada kiillotettua. Ja niin edelleen.

Lisäpotku treenaukseen löytyy nykyisin tietysti verkosta. Tutustuin kesällä suomalaiseen palveluun nimeltä Heiaheia ja totesin, että se on minun juttuni.

Sosiaalinen treenipäiväkirja

Heiaheia on maksuton verkossa toimiva treenipäiväkirja. Palvelussa kirjataan kullekin päivälle kuntoilutreenit: treenin laji, kesto ja mahdolliset omat kommentit. Lisäksi voi kirjata esimerkiksi lenkin pituuden ja syketason. Eri lajeissa on erilaisia mahdollisuuksia täsmentää treenin luonnetta.

Käyttäjälle muodostuu oma treenpäiväkirja, jota voi tarkastella joko aikajanalla tai luettelona. Itselleen voi asettaa sekä sanallisia että määrällisiä treenitavoitteita. Kerran viikossa käyttäjä saa halutessaan sähköpostiin yhteenvedon viikon treeneistä.

Erityisen mukavaa Heiaheiassa on sosiaalinen puoli. Heiaheiassa voi pyytää kavereita, joiden kanssa voi jakaa treenikokemuksensa. Kaverit voivat kannustaa treenaajaa peukulla sekä kommentoida treenejä.

Lisäksi Heiaheiassa voi liittyä ryhmiin. Näitä ryhmiä on perustettu lajeittain ja harrastusryhmittäin, mutta myös monenmoiset muut viiteryhmät ovat saaneet omia ryhmiään.

Heiaheia on ikään kuin treenarin Facebook. Heiaheia pelaa ihan henkilökohtaisena, suljettuna treenipäiväkirjanakin, mutta huomattavasti hauskempi se on, kun on heiaheia-kavereita.

Linkitys muihin palveluihin

Heiaheia liittyy sulavasti erilaisten sosiaalisten palvelujen verkostoon. Heiaheiaan kirjattuja treenejä ja treenitavoitteita voi jakaa myös muihin verkostoihin.

Minun Heiaheia-tilini lähettää suosikkitreenini ja treenitavoitteeni sekä henkilökohtaiselle Twitter-tililleni että Facebookiin. Heiaheia tuottaa treeneistäni RSS-syötettä, jota voi seurata vaikkapa erilaisten syötteidenlukijoiden kautta.

Lisäksi voi antaa palvelun tehdä oman julkisen sivun, josta muut kuin palvelun käyttäjät voivat nähdä tärkiemmät profiilitiedot ja harjoitukset. Minun omaa sivuani voi vilkaista osoitteessa http://www.heiaheia.com/user/inka.

Luonnollisesti palvelua voi käyttää myös kännykällä. Tällöin kevein versio on mobiilisivusto, jonka osoite on m.heiaheia.com.

Lyhyt oppimäärä

Tilin luominen käy helposti. Kirjautumisvaiheessa palvelulle annetaan nimi, sähköpostiosoite ja salasana. Jos on aiemmin luonut tunnukset esimerkiksi Facebookiin, Twitteriin tai Googleen, voi Heiaheiaan kirjautua suoraan näillä tunnuksilla.

Palvelua voi käyttään neljällä kielellä: suomen ja englannin lisäksi tarjolla on ruotsi ja venäjä. Kieliasetuksia voi muuttaa myöhemminkin.

Kuten kaikissa palveluissa, ensimmäisenä kannattaa käydä säätämässä yksityisyysasetukset kohdalleen. Osio “yksityisyys” antaa mahdollisuuden näyttää treenit joko kaikille käyttäjille, vain omille kavereille tai oman sivun kautta myös muille kuin käyttäjille.

Osio “jakaminen” määrää, jaetaanko treenit muissakin palveluissa (Twitter, Facebook, RSS-syöte). Minulla on valittuna “jaa suosikkitreenini” sekä “jaa treenitavoitteeni”. Suosikkitreenit merkitään treenin kirjausvaiheessa tähdellä.

Säädellä voi myös sitä, lähetetäänkö sähköpostiin tiedote esimerkiksi siitä, kun joku kommentoi treeniäsi.

Kirjaa treenit

Heiaheiassa on tällä hetkellä tarjolla 340 eri liikuntalajia tahi hyötyliikunnan muotoa. Mukana on myös itämainen tanssi – sen löydät tanssi-valikosta. (Itämaiselle tanssille on tuossa itämaishenkinen ikoni, mutta vielä tällä hetkellä kuvakkeena on Heiaheian yleisikoni.)

Valitse kulloisenkin harjoituskertasi laji tarkkaan: sitä et voi myöhemmin muuttaa.

Kun valitset lajin, ruudulle ilmestyy ikkuna, johon voit täyttää tarkemmat treenitiedot. Jos kirjaat vanhoja treenejä, varmista päivämäärä. Mikäli haluat merkitä treenin suosikiksi, klikkaa tähteä ikkunan alareunassa.

Sitä mukaa, kun kirjaat treenejä, suosikkilaji-ikoneiksesi alkaa ilmestyä useimmin ilmoittamiasi harjoituslajeja. Jatkossa siis treenien ilmoittaminen muuttuu nopeammaksi, kun suosikkilajit ovat yhden klikkauksen päässä.

Pyydä kaveriksi, liity ryhmiin

Eniten pidän Heiaheiassa sen sosiaalisesta ulottuvuudesta. Kommentoimme muutaman Heiaheia-kaverini kanssa toistemme treenejä ja annamme tsemppipeukkuja. Aktiiviset käyttäjät saavat peukun lisäksi muitakin hauskoja tsemppauskuvioita.

Verkostoitumista kannattaa jatkaa liittymällä ryhmiin. Itämaisen tanssin harrastajilla ja ammattilaisilla on Heiaheiassa oma ryhmänsä, jolla on innovatiivinen nimi “itämainen tanssi”. Kun liityt ryhmään, pääset katselemaan jäsenten treenejä sekä osallistumaan keskusteluihin.

Potkua treenaamiseen

Heiaheia-palvelusta on tällä hetkellä tarjolla beta-versio, mikä tarkoittaa sitä, että palvelu on täysin toimiva, mutta sitä kehitetään jatkuvasti. Uusia ominaisuuksia suunnitellaan ja toteutetaan jatkuvasti, ja ylläpito ottaa mielellään vastaan ideoita ja toiveita.

Heiaheia ei ole (ainakaan nykymuodossaan) tieteellisen tarkka palvelu, joka tarjoaisi sykkeidesi keskiarvoja tai piirakkadiagrammeja treenimäärien jakaumasta eri lajien kesken. Kaikki lajitkaan eivät ole tiukan katsantokannan mukaan treenausta (josko kyllä ainakin minulla shoppailu saa hien virtaamaan, varsinkin ruuhka-aikoina). Palveluun ei kuulu ruokapäiväkirjaa, mitä tositreenarit kuulemani mukaan kaipaavat. Jos vaadit treenipäiväkirjaltasi näitä ominaisuuksia, Heiaheia ei ole sinua varten.

Jos haluat helppokäyttöisen palvelun, johon voit kirjata treenisi ja jossa voit jakaa treenikokemuksesi ystäviesi kanssa, kokeile Heiaheiaa. Parhaassa tapauksessa löydät samanhenkistä seuraa ja saat lisää pontta niin tanssin treenaamiseen kuin muuhunkin kunnonkohotukseen.