Virikkeitä ja vissyä

Varoitus: tämä teksti sisältää paljon hehkutusta. Mikäli nämä tapahtumat jäivät sinulta kokematta, toimitus ei vastaa mahdollisista kaihon ja kateuden tunteista, joita teksti voi lukijassaan aiheuttaa.

Viime viikonloppuna tanssikansa kokoontui Savonlinnaan. Kolmipäiväinen festivaali oli monipuolinen paketti tanssikursseja, näytöksiä ja ihanaa festivaalitunnelmaa.

Tänäkin vuonna festareilla kului vissyä ja vettä – helle ei hemmotellut vaan hiostutti kursseilla ja iltamenoissa siihen malliin, että nestehukka vaani olkapään takana. Tanssisaleissa ei tarvinnut hikeä houkutella.

Kabareetunnelmaa ja karmivaa menoa

Perjantaina tanssittiin Bar Colonnassa, joka on entinen elokuvateatteri. Omaperäinen miljöö oli itämaiselle kabareelle mainio. Illassa nähtiin erinomainen valikoima erityyppisiä tansseja eri puolilta Suomea. Festivaaliopettajista iltaa sulostutti Pille Roosi. Tunnelma oli välitön ja kivaa oli sekä esiintyjillä että yleisöllä.

Lauantaina tanssiväki siirtyi Punkaharjulle Retretin kallioluolaan. Puitteet tekivät näytöksestä varmasti festivaalihistorian unohtumattomimman, mutta kyllä tanssiakin kelpasi katsoa. Festivaalin opettajat hurmasivat tunnetulla taidollaan ja ulkomainen tähtivieras Yasmina of Cairo otti haltuunsa sekä lavan että yleisön. Taitoon ja notkeuteen yhdistyi taito tulkita musiikkia ja laulujen sanoja – kaikesta näki, että Yasmina on tanssinut vuosia ammattilaisena Kairossa.

Toisella puoliajalla nähtiin Farah ry:n uusi tanssiteos Pyörteessä. Kolmen vartin teos oli huikea yhdistelmä tanssia, akrobatiaa, tunnetta ja tulkintaa. Kylmät väreet kulkivat selkäpiissäni, hyvässä mielessä.

Tuttuun tapaan raportoimme näytökset seuraavassa Ishtarissa, joka ilmestyy lokakuun puolivälissä.

Yasmina, Yasmina

Festivaalin opettajakaartiin oli valittu arvostettuja, loistavia opettajia. Kursseilta kantautui hyvää palautetta, ja opettajienkin tunnelmat olivat korkealla. Ohjelmassa oli runsaasti tekniikkakursseja, jotka kaikki myytiin loppuun jo varhain.

Tänä vuonna järjestin itselleni ennenkuulumattoman väljän festivaaliaikataulun – vain yksi kurssi kumpanakin viikonlopun päivänä. Pitkän pähkäilyn jälkeen valitsin ohjelmaani vain Yasminan kaksi koreografiakurssia.

Hyvä palaute, jota Yasminan viime syksyn Varkauden-kursseilta oli korviini kantautunut, oli tullut ihan syystä. Kurssit olivat antoisia ja monipuolisia. Yasminan koreografiat olivat vivahteikkaita, ja tekniikan ja liikeyhdistelmien opetuksen lisäksi Yasmina valotti tanssien ja liikkeiden viitekehystä ja tulkintaa. Erityisen mukavaa oli, ettei kurssilla ollut kieliongelmia. Yasminahan on syntyjään britti ja puhuu englantia äidinkielenään, joten häntä oli helppo ymmärtää.

Yasminan lauantain koreografiakurssi oli keppitanssi, jonka tasomäärityksenä oli keskitaso. Koreografia oli haasteellinen, ja arvelen, että keskitasomääritykseen sopivilla tanssijoilla sai kurssilla olla kieli keskellä suuta koko ajan. Sunnuntain kurssilla työstettiin koreografia klassiseen egyptiläiseen lauluun. Edistyneiden kurssilla paiskittiin töitä täysillä – taisimme olla kaikki yksimielisesti sillä kannalla, että koreografia oli ihana mutta haasteellinen.

Hyörinää festivaalikeskuksessa

Savonlinnan festivaalikeskus oli tänä vuonna siirretty Linnalaan. Nyt basaareille oli tilaa enemmän kuin tunnelmallisessa Sääminkisalissa. Kurssien välillä festivaalikeskuksessa oli hyörinää, pyörinää ja tunnelmaa.

Lämpimänä tervetuliaisena järjestäjät hemmottelivat kurssilaisia ihanalla festivaalihuivilla. Kiitos, Farahin iskujoukko! Järjestitte jälleen ihanan festivaalin! Kutsuttehan meidät toistekin kylään?

One thought on “Virikkeitä ja vissyä

  1. Pingback: Sormiharjoituksia » Kesän loppu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>