Seitsemän päivää

Viikossa on seitsemän päivää, 168 tuntia, 10 080 minuuttia, 604 800 sekuntia ja niin edelleen. Lahjomattomasti, joka viikko.

Jos käy yhdellä tunnin mittaisella tanssitunnilla kerran viikossa, siihen uppoaa aikaa matkoineen ja muine oheistoimintoineen ehkä 2–3 tuntia, vähän paikasta, kulkuyhteyksistä ja sen sellaisesta riippuen. Jäljelle jää silti 165 tuntia, 99 900 minuuttia, 603 000 sekuntia. Niin että onko sillä nyt niin väliä, milloin se tanssitunti oikeastaan on?

Kyllä, sillä on hurjasti väliä – niin tanssitunnille osallistuvan kuin järjestäjänkin näkökulmasta.

Viikonloppu – eihän silloin harrasteta

Seitsenpäiväisestä viikosta voidaan heti nipsaista pois viikonlopun päivät. Lauantaisin siivotaan, käydään ruokakaupassa, illalla on sauna ja sitä rataa. Lauantaisin ei harrasteta.

Sunnuntai on – ainakin niillä meistä, joille se ei ole työpäivä – se ainoa päivä viikosta, jolloin voi luvan perästä ottaa vähän rauhallisemmin. Jos sunnuntaikin on ohjelmoitu, tuntuu kuin viikonloppu olisi viety käsistä.

Käytännössä viikonloppu alkaa jo perjantai-iltana. Ei silloin enää tanssitunneille lähdetä, silloin huokaistaan raskaan työviikon jälkeen ja mietitään, mitä pitäisi ostaa lauantaina ruokakaupasta.

Päiväsaikaan – silloinhan tehdään töitä

Normaalitöissä käyvät ihmiset viettävät päivän valoisan ajan työpaikallaan. Päiväryhmistä ovat kiinnostuneita vain eläkeikäiset, työttömät ja vuorotyöläiset.

Paitsi että vuorotyöläiset ovat päivät vapaalla tällä viikolla, mutta ensi viikolla eivät. Työttömät eivät välttämättä halua sitoutua päiväryhmään, sillä päivätyö saattaa löytyä ensi viikolla tai ensi kuussa. Seniori-ikäinen väestönosa on tätä nykyä kiireisempää kuin työssäkäyvä sukupolvi.

Päivätunneilla ei ole kysyntää, miksi siis tarjota?

Illalla – muttei liian aikaisin eikä liian myöhään

Tanssituntien optimiaika on maanantaista torstaihin. Tosin maanantai on usein töissä niin raskas päivä, että illalla ei jaksa enää harrastuksiin raahautua. Se optimiaika on siis oikeastaan tiistaista torstaihin.

Tunnit eivät saa alkaa liian aikaisin. Jos töistä pääsee neljän, viiden paikkeilla, tanssitunnille voi jotakuinkin ehtiä kuudeksi, ainakin mikäli paikka ei ole liian kaukana kotoa. Parempi olisi tietysti vasta puoli seitsemän jälkeen.

Tunnit eivät saa kestää liian myöhään, koska tanssitunnin jälkeen pitää vielä ehtiä käymään suihkussa ja pistämään pyykit narulle ja kirjoittamaan seuraavan päivän ruokakauppalista ja niin edelleen. Viimeistään kahdeksalta olisi jo hyvä päästä lähtemään kotia kohti.

Tanssituntien optimaalinen aika on siis tiistaista torstaihin kello 18–20.

Aikatauludilemma

Tämä on kärjistys, totta kai. Mutta totta toinen puoli: valtaosa harrastustarjonnasta sijoittuu viikossa noiden kuuden kriittisen tunnin ajalle. Kaikki kiva on päällekkäin ja on pakko valita, mihin voi osallistua.

Käytännössä kivan harrastuksen vuoksi on pakko joustaa. Se mieluisa tanssitunti saattaa olla iltamyöhään tai perjantaisin tai tunnille täytyy sännätä suoraan töistä. Harrastus osuu juuri siihen aikaan, kun aina väsyttää – mutta kun sinne lähtee, tulee pirteänä takaisin. Ei sillä ole väliä, onko harrastus liikuntaa tai käsitöitä tai vaikka englannin keskusteluryhmä. Mielekäs harrastus virkistää ja antaa vastapainoa arkipuuhiin.

Toivottavasti tänä syksynä se mieleinen tanssitunti osuu juuri sellaiseen hetkeen viikkoa, jolloin koko muu elämä ei kaadu niskaan. Ja muistattehan, hyvät tanssijat: viikon tai kahden poissaolo tunneilta ei vielä kaada koko harrastusta. Jos se vanhempainilta vie tällä viikolla tanssitunnin ja viime viikolla oli pakko jäädä ylitöihin, ei hätää. Tanssitunnit jatkuvat seuraavallakin viikolla. Parissa viikkotunnissa ei ole rakennettu sen paremmin Roomaa kuin tanssikoreografiaakaan.

Iloista ja inspiroivaa tanssisyksyä, hyvät lukijat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>