Tapahtumia epidemian varjossa

Uutisia hallitsee sikainfluenssa. Epidemia on valloillaan eri puolilla Suomea, ihmiset kaatuvat petiin ja rokotuksia odotellaan.

Jo keväällä mietitytti, miten käy kuluvan talvikauden tapahtumien. Keväällä, kun sikainfluenssaepidemia alkoi Meksikosta, Väli-Amerikassa kiellettiin järjestämästä tapahtumia, jotta taudin leviäminen hidastuisi.

Nyt eletään sairasteluaallon alkuvaihetta, Lapissa ollaan jo aallon harjan toisella puolella. Terveysviranomaiset ovat todenneet, että epidemian leviämistä ei voi enää estää esimerkiksi matkustuskiellolla. Tuskin siis tulee rajoituksia tai kieltoja tapahtumien järjestämisestäkään.

Väki sairaana?

Loppusyksyn aikana järjestetään paljon erilaisia tanssitapahtumia ja näytöksiä. Vaarana on, että sairastelu osuu juuri samaan ajankohtaan ja kaataa järjestäjät pedin pohjalle. Sikainfluenssa on tautina sitä luokkaa, että sairaana pysytään kotona.

Tautiaalloilla on taipumusta tehdä katoa myös yleisön keskuudessa. Itse sairaus verottaa katsojakuntaa, mutta on yhtä lailla mahdollista, että osa kiinnostuneesta yleisöstä jää kotiin tartunnan pelossa.

Rokotuksen jälkimainingeissa

Rokotukset aloitettiin terveydenhuoltoalan ammattilaisista, raskaana olevista, pienistä lapsista ja riskiryhmistä. Tanssioppilaistani kohtuullinen joukko on käynyt piikitettävänä. Parin viime viikon aikana tanssitunneilla on käynyt kato rokotuksen aiheuttamien reaktioiden vuoksi.

Useimmilla on tullut käsi kipeäksi, mutta osa on saanut kunnon kuumeen ja muita influenssan oireita. Siinä kohti on parempi viettää päivä pedissä kuin lähteä puolikuntoisena tanssitunnille riehumaan.

En kuulu niihin, jotka rokotetaan sikainfluenssaa vastaan – elleivät päättävät tahot päädy koko väestön rokottamiseen. Jos piikki olisi tarjolla, menisin ottamaan sen oikopäätä. Lastenkin kohdalla päätös oli selvä: mieluummin rokote kuin tauti.

Ennen kuin sikainfluenssa on kolunnut maan jokaisen kolkan ensimmäiseen, toiseen ja ehkä kolmanteenkin kertaan, tapahtumien järjestäminen sisältää tavallista enemmän jännitysmomentteja. Toivottavasti kaikki talven tanssitapahtumat saadaan järjestettyä, esiintyjät ja taustatiimit pysyvät terveinä ja runsaslukuinen yleisö löytää tiensä katsomoihin ja harrastajat kursseille. Epidemian varjossakin tanssi jatkuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>